Oferta de credite pentru finanţarea studiilor sau a cheltuielilor medicale a fost relativ timidă în ultimii ani. Facilităţile legate de perioada de rambursare sau de eligibilitate nu ieşeau în evidenţă. Acestea au devenit însă extrem de importante în prezent, în condiţiile în care creditele de consum standard au fost restricţionate.
Creditele pentru finanţarea studiilor sau a cheltuielilor medicale reprezintă un segment de nişă în oferta băncilor. În condiţiile în care creditele de consum au fost relativ uşor de obţinut în ultimii ani, documentaţia suplimentară şi procedura uneori mai greoaie nu au înclinat balanţa în favoarea creditelor specializate.
În plus, nici costurile nu au reprezentat un avantaj, de multe ori un credit standard fiind mai ieftin decât unul special.
Restricţiile BNR nu se aplică
De la începutul anului, băncile trebuiau să pună la punct noi norme de creditare, conforme cu restricţiile BNR. Creditele de consum, chiar şi cele garantate cu ipotecă, nu se mai pot acorda decât pe cel mult 5 ani.
În plus, băncile trebuie să ia în considerare atunci când stabilesc creditul maxim acordat clientului o posibilă creştere de dobândă, o scădere a veniturilor acestuia sau o creştere a cursului de schimb, unde este cazul.
Banca centrală a lăsat însă o portiţă pentru cei care au nevoie de finanţare pentru studii sau în scopuri medicale.
Împrumuturile cu aceste destinaţii pot fi acordate conform normelor proprii stabilite de instituţiile de credit, chiar şi pe perioade ce pot ajunge lejer la 20-25 ani.
Ofertele noi sunt mai avantajoase
De curând, oferta de credite de studii şi medicale a început să fie mai bogată, prin lansarea unor noi oferte, chiar dacă încă pot fi numărate pe degetele de la o mână.
CEC Bank a lansat un credit destinat achitării studiilor postuniversitare, pr