Un nivel mai mare de popularitate pe Facebook poate fi adus chiar de numărul mare de prieteni cu un aspect fizic seducător, în special în cazul femeilor. Autorii studiului care au declarat aceasta au făcut apel la teoriile formulate de Charles Darwin pentru a decripta "codurile" reţelelor de socializare.
Semnalele asociate capacităţii de reproducere influenţează deciziile oamenilor în materie de prietenie, a declarat cercetătorul olandez Piet Kommers, unul dintre autorii studiului.
"Oamenii sunt atraşi de persoane care par sănătoase, fericite şi productive - în sensul sexual al termenului. Este o lege a evoluţiei unanim admisă", a adăugat savantul olandez.
Pentru acest studiu, cercetătorii au creat patru profiluri pe Facebook, folosind imaginile unui bărbat şi unei femei consideraţi ca fiind neutri din punct de vedere al atractivităţii, într-un test de preevaluare. Două pagini pe Facebook au fost create pentru fiecare dintre ei: o pagină cu fotografiile a doi "prieteni" seducători - un bărbat şi o femeie - şi o doua pagină cu fotografiile unor "prieteni" puţin atrăgători. De asemenea, profilurile erau identice.
Cercetătorii au arătat apoi profilurile unui eşantion de 74 de studenţi cu vârstele cuprinse în intervalul 21-31 ani, care au fost invitaţi să evalueze "atractivitatea socială" a posesorilor lor.
Participanţii au completat apoi un chestionar în care se regăseau întrebări precum "Cred că el (ea) ar putea fi prieten (ă) cu mine?" sau "Ar fi agreabil să am o relaţie cu el (ea)?".
Cercetătorii olandezi au observat că participanţii aveau tendinţa de a alege mai degrabă profilurile cu prieteni "seducători".
"Felul în care arată prietenii de pe Facebook influenţează, de fapt, percepţia pe care oamenii o au despre proprietarul profilului. Mai exact, gradul de atractivitate al persoanelor c