Sunt convins ca operatorii clasici nu sunt foarte fericiti sa apara un operator mobil virtual (MVNO) in Romania, dansii nu vad un potential de afaceri, dar nu am avut probleme de refuz de acces si de aceea nu sustinem ideea unei obligatii de reglementare pentru aparitia unui asemenea operator, a declarat marti Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei. Romania si Cehia sunt singurele tari din UE fara astfel de operatori, iar autoritatile au propus ca la licitatia de spectru din aceasta vara, castigatorii sa fie obligati sa ofere acces MVNO-urilor.
Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala. ANCOMIn vara acestui an va avea loc cea mai mare licitatie de alocare de spectru radio organizata vreodata in Romania, din care statul ar putea obtine venituri de minim 700 de milioane de euro. Ca noutate, castigatorii ar trebui sa permita accesul la retea operatorilor mobili virtuali (Mobile Virtual Network Operator - MVNO), adica acelor firme care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca, utilizand reteaua unui operator de telefonie mobila.
"Sunt tari cu zeci de operatori mobili virtuali si in Romania nici unul. Este o discrepanta mare si personal nu mi se pare normal, dar este o situatie de piata. Pana la urma conditia esentiala pentru a exista operatori virtuali este ca cineva sa aiba initiativa in acest sens. Dreptul la initiativa privata este garantat de Constitutie. Nu l-a anulat nimeni si nu pus nimeni o piedica expresa in acest domeniu. Problemele vin probabil d