Violenţele din Siria s-au soldat luni cu peste 70 de morţi, în pofida armistiţiului intrat oficial în vigoare pe 12 aprilie şi în condiţiile în care 300 de observatori internaţionali vor fi trimişi săptămâna viitoare în ţară, pentru a monitoriza respectarea acestuia.
Conform informaţiilor provenite de la activiştii sirieni pentru drepturile omului, cele mai multe victime au fost ucise în oraşul Hama, în operaţiuni derulate de forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad. În aceste condiţii, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, încearcă să sporească presiunea pentru dislocarea unui contingent de 300 de Căşti Albastre, în locul celor mai puţin de zece, care sunt în prezent pe teren în Siria. Annan se va adresa marţi Consiliului de Securitate în această chestiune.
În opinia lui Abu Omar, un militant de la Damasc, actuala misiune ONU este un eşec, deoarece "observatorii îşi coordonează mişcările numai cu autorităţile şi nu cooperează cu poporul pe teren". Mai mulţi militanţi au afirmat că în timpul vizitei lor de luni, în mai multe oraşe din regiunea Damascului, membrii Căştilor Albastre au refuzat să-i urmeze pe locuitorii care voiau să le arate locurile unde susţin că regimul îşi ascunde tancurile.
Purtătorul de cuvânt al emisarului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, Ahmad Fawzi, a recunoscut că în Siria "condiţiile sunt riscante", unde pentru prima dată în istoria lor, membri ai Căştilor Albastre sunt trimişi fără arme, într-o ţară în care armistiţiul nu este respectat.
Armistiţiul mediat de ONU a intrat în vigoare pe 12 aprilie. Regimul sirian este acuzat însă de comunitatea internaţională de nerespectarea prevederilor convenite. Deşi numărul victimelor a scăzut per total, preşedintele Assad nu a dat ordin de retragere a tuturor trupelor din mediul urban şi nu respectă dreptul la demonstraţii paşnice al oponenţilor săi.