Instituţiile de învăţământ şi-au anunţat oferta pentru elevii care aleg şcoli tehnice şi profesionale în locul liceelor teoretice. În Capitală, tinerii se pot pregăti pentru meserii precum: frizer, mecanic auto, electrician, bucătar. Sursa: EVZ
Din toamnă, aproape 500 de şcoli din întrega ţară vor pregăti peste 19.000 de elevi, în cadrul unor parteneriate cu firme care le vor asigura stagiile de practică şi, eventual, un loc de muncă la absolvire.
Ofertele pot fi găsite la instituţiile de învăţământ din fiecare judeţ şi pe site-ul dedicat învăţământului tehnic www.alegetidrumul.edu.ro.
Două săptămâni până la înscrieri
Cei interesaţi se pot înscrie începând cu data de 7 mai, iar admiterea se face pe bază de dosar, depus la secretariatul şcolii alese. Dacă cererea este mai mare decât numărul de locuri, candidaţii vor fi admişi pe criterii alese de fiecare şcoală în parte.
Spre deosebire de învăţământul teoretic, la cel tehnic şi profesional orarul este flexibil şi se stabileşte de şcoală şi angajatorul care asigură practica.
În primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la agentul economic reprezintă 60% din timpul total alocat programului, iar în al doilea an 75% din timp e alocat pregătirii practice.
Pe perioada celor doi ani de studiu, fiecare elev va beneficia de o bursă lunară de 200 de lei, iar la final va primi un certificat de calificare profesională, valabil în UE.
72 de calificări
vor fi disponibile, din toamnă, în şcolile care oferă învăţământ tehnic şi profesional
Calificaţi ca ospătari şi tinichigii
În Bucureşti, se organizează învăţământ profesional şi tehnic în 14 şcoli, în care vor învăţa 600 de elevi.
Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj" (calificare de apicultor-sericultor), angajator - Institutul d