Guvernul ungar a decis, în mod extrem, să îi pedepsească pe bolnavii de diabet care nu urmează cu scrupulozitate regimul, privându-i de accesul la cele mai bune tratamente subvenţionate, cu scopul de a obţine reduceri de cheltuieli în domeniul sănătăţii, relatează Le Monde în ediţia electronică.
Conform unui decret ministerial publicat luni în Monitorul Oficial, diabeticii vor fi nevoiţi să se supună în fiecare trimestru unui test sanguin specific, vizând să verifice consumul acestora de carbohidraţi.
Dacă încalcă recomandările în două rânduri în decurs de un an, adică în cazul în care nivelul lor de glucoză a crescut dincolo de valorile stabilite de către decret, pacienţilor vizaţi nu li se va mai permite accesul la medicamentele cele mai eficiente (insulină analogă), fiind nevoiţi să se mulţumească cu tratamente pe bază de insulină umană, mai puţin performante şi provocând mai multe efecte secundare.
În plus, ei vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru tratamentul pe care îl urmează, partea de preţ subvenţionată de stat urmând să fie redusă.
Minorii şi persoanele afectate de o formă severă de diabet vor fi scutiţi de la noile reglementări, care vor intra în vigoare la 1 iulie. Aproximativ 500.000 de persoane suferă de diabet în Ungaria.
Cotidianul Nepszabadsag a denunţat luni, în ediţia online, pedepsirea "diabeticilor care comit erori" şi care "vor primi un tratament mai puţin bun". Potrivit unui expert, doctorul Laszlo Bene, citat de cotidian, de obicei bolnavii nu sunt indisciplinaţi, însă nu îşi pot permite să achiziţioneze alimente dietetice moderne.
În februarie, în cadrul unei dezbateri în Parlament asupra acestui decret, deputatul socialist Andras Nemény a denunţat "politica socială a Guvernului (...) sinonimă cu mizeria pentru săraci", calificând decretul ca "scandalos".
Guvernul conservator al premierului Viktor