Aripile unui pescăruş singuratic despică în două valurile mării ce se izbesc de vântul puternic al unei dimineţi înnorate. Nisipul fin capătă nuanţe argintii în dunele ce se formează pe ici, pe colo, printre plante, arbuşti şi printre gunoaiele lipite de stuful spulberat de viscolul iernii trecute. Plaja Sulina, printre puţinele zone virgine, a fost şi ea, de ceva vreme, atinsă de mâna acaparatoare a ”modernizării”.
”În interesul cetăţeanului”, după cum spune viceprimarul oraşului, Sorin Popa, convins că progresul începe odată cu escavatoarele care mănâncă pământul sălbatic, îmbogăţit cu plante rare, unice în Europa şi cu 6 căsuţe amenajate, cărora deja le cade vopseaua, proiectate să te aprovizioneze cu costume de baie. ”Nu poţi să faci ceva, fără să strici altceva. Consider că toate chestiile astea impuse de mediu sunt duse la absurd”, găseşte o scuză vicele.
Se împlinesc doi ani de când fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, s-a gândit că cel mai bine pentru dezvoltarea Sulinei ar fi să amenajeze plaja printr-un proiect a cărui valoare ar fi putut scoate din sărăcie o parte bună a oraşului: 7.144.201,13 lei. Gândurile i-au fost măreţe. Parcă şi vedea, sub puterea cuvintelor sale, cum se înalţă o discotecă, două mini-terenuri de fotbal, piscine, terase, un fast-food şi câte şi mai câte. Planurile i-au fost însă dejucate, când pe fir au intrat asociaţiile de ecologişti, care au acuzat falsuri în realizarea studiului privind existenţa volburei de nisip, o plantă unică în România, care se dezvoltă cu precădere în Sulina, Sfântu Gheorghe şi Vadu.
Ea face parte din lista roşie a plantelor superioare, ”este considerată o specie periclitată, a cărei supravieţuire este puţin probabilă, dacă nu este protejată. Factorii limitativi se referă la reducerea habitatului, urmare a intervenţiei factorului antropic, prin lucrările de amenajare a plajelor sa