Autorităţile greceşti au descoperit în doi ani circa 200.000 de cazuri de fraude cu pensii şi ajutoare sociale şi speră ca prin combaterea acestor practici să poată face economii de peste 800 de milioane de euro pe an, au indicat marţi surse din Ministerul Muncii, citate de AFP.
Astfel de fraude sunt prezente la scară largă, exploatând neglijenţa şi corupţia foarte frecvente în rândul administraţiei, şi includ de la încasarea post-mortem a pensiei de către apropiaţii defunctului până la alocaţii pentru handicapaţi atribuite unor persoane fără niciun handicap, conform surselor citate.
În total, s-a calculat că însănătoşirea sistemului grec de pensii şi ajutoare sociale, ce ar urma să se realizeze prin intermediul introducerii unui sistem informatic general, aflată încă în desfăşurare, va permite autorităţilor să economisească peste 800 de milioane de euro pe an.
În acelaşi timp, Ministerul Muncii, cu ajutorul poliţiei, urmează şi o nouă pistă, cea a firmelor care declară cotizaţii sociale fictive pentru a vinde asigurări, la un preţ mare, profesioniştilor din diferite domenii care nu sunt asiguraţi, adică o treime din populaţia activă a Greciei. Au fost deja depistate circa 4000 de asemenea cazuri şi 60 de astfel de societăţi se află în acest moment în colimatorul autorităţilor.
Grecia, care plăteşte anual circa 7 miliarde de euro pentru ajutoare sociale, 2 miliarde reprezentându-le alocaţiile de şomaj, se situează cu aceste cifre aproape de media europeană, însă eficacitatea acestor fonduri în combaterea sărăciei şi a excluziunii este inferioară comparativ cu a altor ţări.
Între fraudele descoperite în ultimele luni, s-a remarcat cea din insula Zakynthos, din Marea Ionică, unde erau înregistraţi un număr neobişnuit de mare de orbi, sau cea de pe Kalymnos (sud-est), unde păreau a fi deosebit de răspândite b