Reprezentanţii Guvernului au anunţat, marţi, că şoferii cu domiciliul în România pot circula în ţară, cu autovehicule înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Spania şi Italia, pe o perioadă de maxim 90 de zile pe timpul unui an. În caz contrar, vor fi reţinute talonul şi plăcuţele de înmatriculare ale maşinii respective, dar şi amenzi din clasa a III-a şi a IV-a.
Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România, vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii titlului de vânzare-cumpărare, într-un an calendaristic. Lucian Diniţă, comisar-şef al Poliţiei Române, a explicat că, după această perioadă de 90 de zile, începând de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a autovehiculului, vor fi reţinute certificatul de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare, iar proprietarilor autovehiculelor le vor fi aplicate amenzi.
Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (republicată, cu modificările şi completările ulterioare) – aprobat marţi – are în vedere, în principal, transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.
O altă prevedere a proiectului de lege menţionează că persoanele cu domiciliul în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat vor avea obligaţia de a prezenta, la cererea poliţistului rutier, pe lângă documentul de identitate sau, după caz, per