Deputaţii au adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege privind taxa de solidaritate, propus de UNPR, care prevede instituirea pe trei ani a unei taxe de solidaritate, plătibilă de persoanele fizice care deţin bunuri mobile şi imobile a căror valoare este mai mare de 900.000 de euro.
Proiectul de lege al UNPR fusese respins de Senat.
Deputaţii coaliţiei majoritare au apreciat, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, aflaţi în protest parlamentar, că banii ar urma să fie folosiţi pentru susţinerea populaţiei defavorizate, pe perioada crizei.
Eugen Nicolicea a spus că proiectul a fost iniţiat de UNPR, de Gabriel Oprea, că prin taxa de solidaritate ar urma să se aducă la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei, bani care să fie folosiţi pentru plata pensiilor.
"Este o măsură temporară, pe perioada crizei, un fel de Robin Hood care ia de la bogaţi şi dă la săraci", a spus deputatul UDMR Erdei Istvan.
UDMR a propus majorarea valorii averii de la care se plăteşte taxa de solidaritate, de la 450.000 de euro, cât propunea UNPR la un milion de euro. Propunerile de modificare a proiectului de lege l-au nemulţumit pe liderul UNPR Eugen Nicolicea, care a arătat că prin aceste modificări s-ar putea să nu mai fie încasaţi bani la buget şi legea să nu-şi atingă scopul.
În final, deputaţii au decis să negocieze textul şi au votat ca persoanele fizice care deţin bunuri imobile, precum şi bunuri mobile constând în mijloace de transport aerian, naval, terestru, a căror valoare individuală este mai mare de o mie de euro, iar valoarea lor însumată este mai mare de 900.000 de euro vor achita anual o taxă de solidaritate în cuantum de 1,25% din valoarea totală a acestora, care se face venit la bugetul de stat.
Aceste prevederi se vor aplica şi persoanelor fizice străine pentru bunurile deţi