Fitch Ratings nu va revizui calificativele României în următoarele 18 - 24 de luni, deoarece perspectivele generale sunt stabile, a declarat Richard Hunter, Group Manging Director la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings pentru Agerpres.
"Noi revizuim ratingurile de ţară în fiecare an. Am revizuit ratingul României în iulie anul trecut. Ar trebui să avem o nouă revizuire de rating, undeva până în luna iulie. România este acum la un rating pe o perspectivă stabilă. Stabil înseamnă că noi nu operăm o creştere sau descreştere de rating în următoarele 18 - 24 de luni", a spus Hunter.
Acesta a identificat că principalele riscuri pentru România sunt revenirea inflaţiei, orice încetinire a reformei la companiile publice sau amânarea privatizărilor.
"Reaprinderea inflaţiei, orice încetinire a reformei la companiile de stat sau a privatizărilor, împrumuturile în monedă străină şi creditele neperformante sunt pericole pentru România. Dacă vor creşte creditele în monedă străină, iar noi credem că vor scădea, este posibil ca şi aceasta să aibă un efect negativ", a explicat reprezentantul Fitch Ratings în urma conferinţei anuale de Management al Riscului Comercial, organizată de ICAP Group, la Bucureşti.
În iulie 2011, Fitch a îmbunătăţit ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, de la BB+ la BBB-, iar calificativul pentru creditele pe termen lung în lei a fost revizuit în sens pozitiv, de la BBB- la BBB. De asemenea, ratingul pentru credite pe termen scurt a fost modificat de la B la F3.
Perspectiva asociată ratingurilor pe termen lung a fost menţinută la stabil.