Sonda Cassini a NASA a descoperit sute de obiecte de până la 0,8 kilometri în diametru, care orbitează în jurul planetei Saturn, pe unul dintre inelele sale, scrie Daily Mail.
Obiectele sunt „bulgări de zăpadă” creaţi de unii dintre cei 60 de sateliţi ai lui Saturn, cum ar fi Prometeu.
Bulgării au fost descoperiţi pe inelul exterior al lui Saturn, care are o rază de 140.000 de kilometri. „Acesta este cel mai ciudat inel al lui Saturn, iar imaginile noi dovedesc că este chiar mai dinamic decât am crezut. Practic, inelul F este format din sute de obiecte de câteva sute de metri în diametru, care creează un spectacol deosebit”, a declarat Carl Murray, membru al echipei din Londra care studiază imaginile trimise de Cassini.
Oamenii de ştiinţă ştiau că obiectele mari precum Prometeu (cu un diametru de 148 de kilometri) pot crea canale, valuri sau bulgări în inelul F, dar nu ştiau ce se întâmplă cu acestea, odată formate.
Daily Mail scrie că majoritatea bulgărilor sunt distruşi în urma coliziunilor sau a curenţilor, dar că, aşa cum arată imaginile de pe Cassini, cei mai mici reuşesc să supravieţuiască. Ei se ciocnesc cu inelul F la viteze mici, de 6-7 km/h, iar în urma coliziunilor lasă urme de 40 până la 180 de kilometri lungime.
Prima astfel de ciocnire a fost observată într-o imagine din 2009, iar de atunci cercetătorii au încercat să afle dacă fenomenul este unul frecvent. “Inelul F are o circumferinţă de 881.000 de kilometri, astfel că a fost greu să găsim şi alte urme ale coliziunilor. Dar am combinat 20.000 de imagini şi am descoperit uimiţi 500 de ciocniri”, a conchis Nick Attree, un alt cercetător din Londra.
Sonda Cassini a NASA a descoperit sute de obiecte de până la 0,8 kilometri în diametru, care orbitează în jurul planetei Saturn, pe unul dintre inelele sale, scrie Daily Mail.
Obiectele sunt „bulgări