Romania si Bulgaria nu prea au motive sa creada ca demisia premierului olandez va grabi acceptarea lor in Schengen.
Conform directorului adjunct al Institutului Olandez pentru Relatii Internationale, Adriaan Schout, citat de agentia bulgara Novinite, Olanda nu va lua nicio decizie in privinta celor doua tari inainte de alegerile anticipate din toamna. In cazul in care se va forma un guvern interimar, chiar si o evolutie pozitiva a Romaniei si Bulgariei in privinta indeplinirii solicitarilor olandeze nu va grabi acceptarea in Schengen.
Premierul Mark Rutte a demisionat luni in urma negocierilor esuate cu liderul extremei drepte, Geert Wilders, al carui partid face parte din coalitia de guvernare.
Olanda este acum singurul stat care blocheaza accesul Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
Razboiul rece dintre Olanda si Romania
Refuzul Olandei de a-si da acordul pentru aderarea Romaniei la Schengen a determinat o reactie dura a oficialitatilor romane. In septembrie 2011, la doar o zi de la votul negativ al Olandei, tiruri cu flori si carne sunt blocate la vama romaneasca. Oficialitatile invoca descoperirea unor bacterii periculoase.
In martie 2012 iese la bataie insusi presedintele Traian Basescu, care declara ca Olanda "face un abuz fara limite legat de un stat membru". El a subliniat ca intre conditiile pentru aderarea la Schengen nu se regasesc si solicitarile Olandei privind functionarea statului de drept. In acelasi timp, Traian Basescu refuza acreditarea ambasadorului Olandei la Bucuresti, situatie care se prelungeste si astazi.
O luna mai apoi, este randul europarlamentarului Elena Basescu sa ia atitudine fata de opozitia Olandei. Ea declara in plenul Parlamentului European ca aceasta tara nu este in masura sa aduca critici Romaniei in privinta combaterii coruptiei si fraudelor