Autoritățile spun că mare parte din laptele din comerț este făcut din lapte praf. Practica este frecventă în toată Europa, mai ales iarna și primăvara, când producția e mai scăzută.
Românii au renunțat să mai cumpere lapte de la țărani de frica bacteriilor. Acum, se aprovizionează de la supermarket crezând că este marfă de cea mai bună calitate. Mulți nu știu că, de fapt, „se umflă” cu lapte praf, ingredient nelipsit din lactate.
Semnalul de alarmă a fost tras, ieri, de ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care a declarat că o mare parte din laptele vândut ca fiind natural este făcut din lapte praf, lucru confirmat și de oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
„O mare parte din laptele pe care îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural. Vina o poartă probabil autoritățile, există un vid legislativ”, a fost declarația ministrului, care a încins spiritele în rândul procesatorilor.
Laptele praf, ingredient de bază în lactate
Șeful ANPC spune că practica „îngroșării” laptelui cu lapte praf este frecventă în țara noastră și în toată Europa, mai ales în lunile de iarnă și primăvară, când consumul rămâne constant, iar producția este mai scăzută. „Important este să se facă informarea consumatorului pe etichetă. În rest, legea nu interzice adăugarea de lapte praf și nu este toxic, majoritatea lactatelor, lapte bătut, sana îl conțin. Doar la analize se poate depista”, afirmă Constantin Cerbulescu, președintele ANPC.
„Nu cred că există pe piață lapte natural fabricat din lapte praf, consumatorul i-ar simți imediat gustul. Acest lucru se practica în urmă cu câțiva ani, pentru a se asigura necesarul populației. Astăzi, avem excedent de lapte, mai și exportăm”, dezminte declarațiile ministrului Constantin Lupescu, directorul utorității Naționale Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelo