* un oficial al Ministerului Economiei a anunţat că "Termoelectrica" va intra în lichidare, mai puţin centralele de la Brăila şi Galaţi * la Chiscani se încearcă de mai mulţi ani privatizarea unui grup de producere a energiei în cadrul unui proiect de parteneriat public privat, italiano-german
"Termoelectrica" va intra în lichidare şi va fi desfiinţată în acest an, odată cu termocentralele neviabile, a declarat Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerului Economiei. Excepţie fac, potrivit oficialului, secţiile de la Brăila şi Galaţi. "Vom extrage din Termoelectrica termocentralele viabile, care şi-au dovedit utilitatea în timpul iernii, adică Galaţi şi Brăila. Restul Termoelectrica va intra în lichidare, iar restul centralelor vor dispărea", a spus Săndulescu, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.
În cadrul Termoelectrica mai activează în acest moment termocentralele Deva şi Paroşeni, care vor fi incluse în Complexul Energetic Hunedoara, şi Electrocentrale Bucureşti, care va fi privatizată. Prin urmare, centralele care vor dispărea sunt Doiceşti şi Borzeşti.
Vestea că "Electrocentrale" Brăila va fi menţinută nu poate fi decât îmbucurătoare pentru salariaţii companiei, mai ales că din iarnă şi până recent, o parte dintre ei au fost în şomaj tehnic. De altfel, a fost primul sezon rece în care centrala de la Chiscani a fost oprită şi nu a furnizat energie electrică în sistemul naţional. Trebuie, totuşi, punctat faptul că, potrivit ultimei scrisori de intenţie la acordul cu FMI, statul român s-a angajajat să facă privatizarea mai multor companii, printre care se numără şi "Termoelectrica". Mai concret, aceasta face parte din cel de-al doilea grup de companii care ar urma să fie privatizate şi la acest capitol s-a prevăzut în mod clar vânzarea completă a filialelor Brăila şi Galaţi.
De precizat că de mai