SUA s-au angajat să protejeze Afganistanul timp de cel puţin zece ani după retragerea majorităţii trupelor americane la sfârşitul lui 2014, în cadrul acordului de parteneriat strategic dintre cele două ţări, a anunţat astăzi guvernul afgan. Sursa: Reuters
Angajamentul militar american, inclus în proiectul de acord bilateral încheiat duminică, a fost confirmat marţi la Kabul de ministrul adjunct afgan al afacerilor externe, Jawed Ludin, care l-a apreciat ca fiind “foarte important".
Ludin, care s-a exprimat în faţa unui grup de jurnalişti străini, a subliniat că proiectul de acord nu trebuie considerat o ameninţare la adresa securităţii statelor vecine cu Afganistanul. “Am subliniat în acest document că el nu trebuie utilizat împotriva unei ţări terţe", a adăugat ministrul adjunct, citat de AFP.
Textul, care mai trebuie semnat de preşedintele american Barack Obama şi omologul său afgan Hamid Karzai, nu a fost încă publicat integral.
Washingtonul conduce forţa internaţională a NATO (ISAF) care acordă sprijin Kabulului de 10 ani în faţa insurgenţei talibanilor. ISAF intenţionează să îşi retragă toate trupele din Afganistan până la sfârşitul anului 2014 şi să predea controlul securităţii acestei ţări autorităţilor afgane.
Proiectul de acord nu acoperă problema crucială a prezenţei americane pe teritoriul afgan după 2014, inclusiv posibilitatea stabilirii unor baze permanente, un subiect sensibil într-o ţară care s-a opus dintotdeauna oricărei prezenţe militare străine. Această problemă va fi abordată după semnarea acordului, potrivit ambasadei SUA.
Potrivit agenției franceze, preluate de Agerpres, Washingtonul nu a reuşit să încheie un acord similar cu Irakul, în lipsa obţinerii din partea guvernului irakian a unei garanţii privind imunitatea judiciară a soldaţilor americani, decizând astfel să îşi retrag