Există mai multe medii care produc în România de astăzi radicalism alimentat de ideologii extremiste.
România se confruntă cu regularitate, de ani buni, cu scandaluri provocate de declarații sau acțiuni care ofensează memoria Holocaustului. Frecvența lor, precum și diversitatea celor implicați arată că nu vorbim despre o problemă marginală și accidentală.
Anul acesta au fost deja două astfel de scandaluri. Dan Șova, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că pogromul de la Iași nu a avut loc, stârnind reacții energice din partea reprezentanților Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) și Memorialului Holocaustului din Washington. Șova a trecut prin penitența unui drum la Washington, unde a stat câteva zile la cititorul de microfilme, parcurgând documente care vorbesc despre implicarea României în Holocaust și sperând ca asta va fi suficient pentru a-i fi uitat derapajul.
Zilele trecute s-a petrecut un alt scandal. INSHR a descoperit că reprezentanții Consiliului Județean Suceava acordă sprijin și credit unui personaj controversat pe nume George Ungureanu. Două volume scrise de acesta au fost finanțate spre publicare de CJ Suceava. Problema este că primul volum, conținând memorialistică autobiografică, are pasaje vădit antisemite, în secțiunile care trec în revistă trecutul de legionar și comisar de românizare al centenarului George Ungureanu. Cel de-al doilea, în aparență un nevinovat volum de poezii pentru copii, îl are pe copertă pe autor împreună cu o imagine a lui Corneliu Zelea Codreanu. Când a izbucnit scandalul, au venit, de asemenea, scuze din partea oficialilor PDL implicați în această afacere.
Ce aflăm din cele două istorii? Cazul Șova a fost discutat îndelung, așa că mă opresc la câteva observații. Nici acum nu știm dacă afirmațiile negaționiste ale senatorului PSD au fost făcute din con