La Braşov, preţurile apartamentelor vechi situate la ultimul etaj sau la parter sunt cu 4 – 4,1% mai mici decât cele ale locuinţelor scoase la vânzare în acelaşi bloc la un etaj intermediar, diferenţa reprezentând aproximativ 2.000 de euro în cazul unui apartament vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi.
Conform portalului imobiliare.ro, la nivel naţional apartamentele vechi situate la ultimul etaj sunt scoase la vânzare la un preţ cu până la 11,5% mai mic decât apartamentele din acelaşi bloc situate la un etaj intermediar. Preţuri mai mici sunt practicate şi în cazul apartamentelor de la parter, cea mai mare diferenţă constatată în acest caz fiind de 10,6%.
„Tendinţa se manifestă în toate oraşele mari din ţară, valorile sunt însă diferite. Studiul a luat în considerare un număr de 4.454 de anunţuri imobiliare valabile în luna aprilie şi care vizează vânzarea apartamentelor vechi cu două camere”, se arată
într-un comunicat al imobiliare.ro.
Dacă terasa este un atu în cazul construcţiilor noi, penthouse-urile, de pildă, fiind de regulă cele mai scumpe apartamente dintr-un bloc nou, tot terasa este invocată ca principală obiecţie în cazul apartamentelor vechi situate la ultimul etaj, din cauza pericolului de inundaţii. Dezavantajate de preţ sunt şi apartamentele de la parterul blocurilor vechi, chiar dacă din motive complet diferite. Traficul intens, subsolul blocului şi teama de spargeri sunt principalele obiecţii ridicate de cumpărători, obiecţii se reflectă şi în preţ. La Braşov, preţurile apartamentelor vechi situate la ultimul etaj sau la parter sunt cu 4 – 4,1% mai mici decât cele ale locuinţelor scoase la vânzare în acelaşi bloc la un etaj intermediar, diferenţa reprezentând aproximativ 2.000 de euro în cazul unui apartament vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi.
Conform portalului imob