Ministrul roman pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a declarat marti, in Consiliul pentru Afaceri Generale care are loc la Luxemburg, ca Romania sustine proiectul de buget al Uniunii pentru 2014-2020, propus de Comisia Europeana (CE), si apreciaza ca sumele propuse reprezinta "un minim acceptabil", in conditiile in care statele membre net contributoare au incercat sa obtina reduceri consistente pentru bugetul UE.
Romania este direct interesata de un buget cat mai mare in conditiile in care aproape 80% din el este directionat spre doua politici de care noile state membre beneficiaza din plin: cea de coeziune si cea agricola comuna.
In afara sumelor destinate viitorului buget al UE, in varianta propusa de Comisia Europeana, reprezentantii statelor membre au discutat marti si despre introducerea, din 2014, a numeroase alte conditii pentru accesul la fonduri structurale. Printre acestea se numara asa numitele "conditionalitati economice" care ofera acces unui stat membru la fondurile UE doar daca economia sa respecta regulile Bruxelles-ului. "Nu sustinem conditionalitatile macroeconomice", a declarat Orban, in cadrul Consiliului. El a mai cerut o atentie speciala pentru regiunile-capitala, dupa ce avertizase in Romania ca, potrivit propunerilor care se negociaza acum, datorita dezvoltarii sale, Bucurestiul ar putea sa nu mai beneficieze de fonduri structurale in viitoarea perioada de programare 2014-2020.
Romania nu sustine nici introducerea categoriei intermediare de regiuni, intre cele sarace si cele dezvoltate, care, asa cum au spus si reprezentantii altor state membre, ar muta banii de la zonele care au nevoie de banii UE pentru dezvoltare la regiunile deja bogate.
Vezi: Cine da si cine ia banii UE, potrivit planificarii bugetare 2007 - 2013
Grupul beneficiarilor de fonduri europene (ai politicii de coezi