Unul dintre "băieţii deştepţi" din energie, Energy Holding, a refuzat revocarea actelor adiţionale încheiate în 2010 prin care s-a decis prelungirea contractelor cu Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al Filialei Hidroelectrica Hidrosind. Refuzul a fost exprimat în cadrul unui proces de conciliere iniţiat de Hidrosind între Hidroelectrica şi o parte dintre "băieţii deştepţi".
În ultimele luni, reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Hidroelectrica au purtat mai multe runde de negocieri în vederea rezilierii sau modificării contractelor bilaterale. Potrivit surselor HotNews, iniţial s-a negociat majorarea preţurilor la energie de la 120 lei/MWh la 155-158 lei/MWh. În ultima perioadă, însă, reprezentanţii statului au încercat să forţeze o creştere şi mai mare, până la 170-180 lei/MWh.
Potrivit Hidrosind, clauza din Actul Adiţional încheiat în anul 2010 la contractul iniţial, prin care este prelungită valabilitatea acestuia, şi a cărui revocare este refuzată de Energy Holding, ar fi lovită de nulitate, iar intenţia ar fi aceea de a scoate în continuare cantităţi importante de energie produsă de SC Hidroelectrica SA în afara pieţei concurenţiale. În aceste condiţii, Hidrosind anunţă că va continua demersurile în instanţă pentru a solicita constatarea nulităţii absolute a clauzei respective şi acoperirea eventualelor prejudicii create.
De asemenea, Hidrosind va solicita şi sesizarea Curţii Europene de Justiţie, Consiliului Concurenţei şi a Comisiei Europene în vederea analizării acestei situaţii. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu deţine de câteva săptămâni un raport legat de contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica. După realizarea raportului, Guvernul a început negocieri cu băieţii deştepţi în vederea rezilierii contractelor. Între timp, Consiliul Concurenţei a început o investigaţie în privinţa contractelor cu "băieţii d