Viticultorii italieni care evita substantele chimice sunt dezamagiti de noile reguli pentru etichetarea vinului organic, spunand ca aceste criterii indelung asteptate sunt prea "laxe", informeaza Reuters.
Dupa o lunga dezbatere, Comisia Europeana a aprobat in februarie un set de conditii care vor permite ca vinul produs din strugurii organici sa fie numit "vin organic". O astfel de eticheta este asteptata sa atraga consumatorii interesati de propria sanatate din intreaga lume.
Reactia din Italia, cel de-al doilea mare crescator de struguri organici din Europa dupa Spania, a fost mixta. Pe de-o parte ministrul agriculturii a salutat aceasta hotarare si, pe de alta parte, a fost privita cu scepticism de catre fermieri, care depun eforturi si resurse considerabile in productia unui vin fara substante chimice.
"Regulie sunt prea largi. Cu propriile mele reguli, sunt mult mai restrictiv decat Bruxelles-ul", a declarat Gregorio Dell'Adami de Tarczal, proprietarul unei ferme organice in Toscana si producator de vin, pentru Reuters.
Cea mai arzatoare problema este reprezentata de utilizarea sulfitilor. De Tarczal, care produce 30.000 de sticle de vin si 2.000 de sticle de tuica pe an din struguri organici crescuti fara pesticide chimice sau fertilizatori, spune ca el adauga deja doar 20-25 mg de sulfiti per litru, sub cerintele noilor reguli UE.
Consumatorii tind sa evite produsele care contin sulfiti. Acestia sunt adaugati ca si conservanti pentru vin, alimente si cosmetice, insa pot fi un iritant care cauzeaza printre altele eruptii cutate persoanelor sensibile.
In conformitate cu noua reglementare a UE ce va afecta recolta de vin din acest an, continutul maxim de sulfit pentru vin organic va fi redus la 50 mg per litru de la nivelurile permise pentru vinurile conventionale seci si la 30 mg per litru p