Sectorul privat al zonei euro s-a contractat în Aprilie cu cea mai mare valoare din noiembrie, fapt provocat de o scădere accentuată a producției manufacturiere. Acest lucru sugerează că regiunea economică nu își va reveni prea curând din recesiunea care se adâncește pe zi ce trece.
Publicația financiară „Wall Street Journal” este pesimistă cu privire la prognoza economiei europene pentru 2012, considerând că aceste noi informații, adăugându-se la scăderea comenzilor și creșterea șomajului, arată că a doua parte a recesiunii de tip „W” ar putea să fie la fel de severă precum cea încheiată în al treilea trimestru a lui 2009.
Indicele preliminar Markit de achiziții manageriale PMI a scăzut de la 49,1 în martie la 47,4 în aprilie. Indicele PMI al producției manufacturiere a scăzut de la 47,7 în martie la 46 în aprilie, iar cel al serviciilor a scăzut de la 49,2 în martie la 47,9 în aprilie, se arată într-un comunicat Markit. O valoare peste 50 reprezintă expansiune în timp ce o valoare sub 50 reprezintă contracție.
Alte informații cu privire la situația economică din Italia și Franța reflectă aceste slăbiciuni: indicele încrederii consumatorilor din Italia a scăzut la 89 în aprilie, cel mai scăzut nivel din 1996, de la 96,3 înregistrat în martie. Un oficial al Istat, biroul de statistică italian, a recunoscut că economia țării sale este afectată de „un val de pesimism în toate sectoarele”, fiind evident mai ales în componentul perspectivelor de angajare care a crescut puternic, reflectând temerile consumatorilor cu privire la creșterea șomajului.
Sentimentul mediului de afaceri în Franța a scăzut la 95 în aprilie față de valoarea de 98 înregistrată în luna anterioară. Acest fapt corespunde evoluției indicelui PMI pentru zona euro, evoluție care indică vremuri grele pentru uniunea monetară.
Cu excepția Germaniei, toate țările au înregis