În Franţa, cei doi candidaţi rămaşi în cursă pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, încearcă acum să atragă de partea lor voturile Frontului Naţional. Reamintim că extrema dreaptă a ieşit pe locul al treilea la primul tur de scrutin şi se impune ca al treilea mare partid în peisajul politic francez. Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, refuză rolul de arbitru între stânga şi dreapta.
În urmă cu 20 de ani, un anume Bernard Tapie, milionar de stânga, devenit pentru scurt timp ministru într-un Guvern socialist, îi califica pe alegătorii Frontului Naţional cu apelativul de "nemernici". El folosea în franceză cuvântul "salaud" şi s-ar putea ca traducerea să fie mai edulcorată în raport cu violenţa acestui termen. Mai precis, Bernard Tapie, extrem de prezent la ora aceea pe platourile de televiziune, spunea aşa: "Dacă Le Pen este un nemernic, cei care votează pentru el sunt şi ei nişte nemernici".
Diabolizarea Frontului Naţional în Franţa este un fenomen mai vechi. Persoana fostului lider al formaţiunii, Jean Marie Le Pen, a încarnat pentru multe decenii în ochii mai tuturor partidelor politice, tot ce putea fi mai detestabil. Extrema dreaptă franceză a fost sperietoarea politică a tuturor celor care se considerau drept frecventabili, onorabili sau cel puţin... normali. Frontul Naţional a fost acuzat în mod sistematic de antisemitism, de xenofobie, de tentaţii fasciste şi de alte rele absolute… Când i se reproşa populismul, faptul suna aproape ca un elogiu.
Iată însă că astăzi, Marine Le Pen, fiinca lui Jean Marie le Pen, reuşeşte o uluitoare operaţiune de reabilitare a formaţiunii. Nimeni nu ar îndrăzi în acest an de graţie 2012 să-i trateze de "nemernici" pe cei 6,4 milioane de francezi care au votat pentru Marine Le Pen la primul tur de scrutin al prezidenţialelor. Aceştia sunt consideraţi a