Aproape un sfert de milion de persoane din Republica Moldova au redobândit cetăţenia română, în 20 de ani, potrivit unui studiu lansat luni de Fundaţia Soros, informează Realitatea, cu referire la Mediafax. Dacă ţinem cont de faptul că în prezent ţara noastră are circa 3,6 milioane de locuitori, apoi cota celora ce deţin paşaport românesc de abia trece de 6%.
"226.507 de persoane au redobândit cetăţenia română începând cu 1991 până la 15 august 2011. Între timp, având în vedere ritmurile crescânde de procesare a dosarelor din ultimii doi ani, probabil mai putem adăuga încă câteva zeci de mii de noi cetăţeni", a declarat Sergiu Panainte, unul dintre autorii studiului, lansat luni de Fundaţia Soros.
El a arătat că scopul principal al elaborării studiului a fost de a demitiza prejudecăţile formulate la adresa României, conform cărora statul român "ar construi" peste noapte cetăţeni români şi ar introduce "pe uşa din dos" milioane de noi persoane pe piaţa muncii a UE.
Studiul evidenţiază şi "hăţişul instituţional" prin care trebuie să treacă şi în prezent solicitanţii de cetăţenie, precum şi lipsa de transparenţă a instituţiilor responsabile de procesarea dosarelor - Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), Secţia de Stare Civilă a Primăriei Sectorului 1 şi Evidenţa Populaţiei. Autorii studiului au constatat, pe baza unor interviuri cu solicitanţii de Republica Moldova, şi că principalele motive vizate de aceştia sunt de natură economică.
Se poate ajunge la 60-80 mii de noi cetăţeni anual
"S-ar putea ajunge până la o cifră de 60-80 de mii de noi cetăţeni anual, cu condiţia ca numărul de solicitanţi să fie cât de cât constant, însumând în medie 80-100 de mii de dosare pe an. Se poate vedea astfel foarte clar că nu există milioane de cetăţeni noi, aşa cum ar aprecia unele instituţii media europene. În comparaţie cu unele state europene pre