Rezerva Federală a Statelor Unite a încercat în ianuarie să crească nivelul de transparență a felului în care deciziile cu privire la politica monetară sunt luate prin publicarea de prognoze oficiale cu privire la evoluția pe termen lung a dobânzii-cheie. Efectul acestei decizii pare, însă, să fie creșterea gradului de confuzie pe piețele financiare.
Mai mult ca sigur, decidenții politicii monetare americane își vor menține planul de a păstra dobânda-cheie la un nivel scăzut, cel puțin până la sfârșitul lui 2014, consideră economiștii intervievați de agenția de știri Bloomberg. În același timp, un sondaj Bloomberg News prevede că banca centrală va crește costurile de împrumut până în iunie 2014.
Află cum a justificat Ben S. Bernanke politica FED de gestionare a crizei financiare din 2008
Citeşte mai multe despre decizia FED din ianuarie de a publica prognoze pe termen lung cu privire la evoluţia dobânzii-cheie
Prognozele membrilor FOMC diferă în importanță
Unul din motivele pentru această aparentă contradicție este că șase decidenți de politică monetară au prevăzut, în ianuarie, o creștere a dobânzii-cheie până în 2014, această poziție devenind mai populară pe măsură ce economia se redresează. Cu toate acestea, poziția Comitetului Federal pentru Piață Liberă (FOMC), inclusiv cea a președintelui Ben S. Bernanke, cel mai probabil nu se va modifica, a declarat Michael Hanson, fost economist al FED.
„Piețele s-ar putea păcăli” de pe urma publicării unui grafic în care prognozele fiecărui decident de politică monetară sunt reprezentate printr-o serie de puncte, a declarat Hanson, în prezent economist la Bank of America Corp. Banca Centrală nu divulgă identitatea oficialilor a căror prognoză este reprezentată de acele puncte.
Deşi FED va publica prognoza tuturor celor 17 membrii ai FOMC, doar 10 dintre aceştia au drep