"Cine are carte are parte", spune un proverb. Analizăm însă în continuare un fenomen care ar putea genera un nou dicton: "Cine citeşte are parte de vindecare". Matei Vişniec ne vorbeşte despre "biblioterapie".
Fenomenul s-a născut în Statele Unite şi în Marea Britanie, dar acum pare să fie bine primit şi în Franţa: "biblioterapia" este recunoscută ca o metodă eficientă de depăşire a unor stări anxiogene sau a unor depresii. Pentru a înţelege cum are loc această terapie, imaginaţi-vă următoarea situaţie. "Biblioterapeutul" vă primeşte în cabinetul său şi timp de o oră vă "examinează" printr-un dialog cordial. Este absolut necesar ca acest specialist să înţeleagă care sunt problemele dumneavoastră şi în ce mod vă perturbă ele. Apoi, acest terapeut (numit uneori şi "bibliocoach") vă sugerează să citiţi un roman, să zicem "Bătrânul şi marea", de Hemingway sau "Potretul lui Dorian Gray", de Oscar Wilde.
În perioada imediat următoare, "biblioterapeutul" vă trimite o listă cu alte romane sau eseuri, pentru continuarea "tratamentului". Iar peste câteva săptămâni, dumneavoastră, fostul pacient angoasat şi aflat în plină stare de depresie, descoperiţi că literatura v-a făcut un bine enorm, că v-a corectat o anumită traiectorie de viaţă, că v-a dat răspunsuri la probleme care vă tracasau enorm sau care vă afectau raporturile cu lumea.
Nu e glumă, dintotdeauna romanele, poezia, eseurile, teatrul ne-au ajutat să ne situăm în raport cu lumea, cu ceilalţi şi cu sine însuşi. Potrivit unui specialist francez, doctorul André Bonnet, în ziua de astăzi, întrucât suntem asediaţi de informaţii şi de cărţi, uneori nu ştim ce să citim, ce cărţi ni s-ar adapta stării sufleteşti prin care trecem. André Bonnet este autorul unui doctorat pe tema "Biblioterapia în medicina generală" şi a unui studiu legat de influenţa lecturii asupra sănătăţii mentale. Concluziile sale, r