La începutul lui noiembrie 1971, prim-ministrul Pierre Trudeau îl invită pe Tito cinci zile în Canada. Vizita începe cu un prînz la Ottawa, cu somon afumat, unt şi pîine prăjită, consommé de legume, friptură de căprioară cu afine, găluşte pragheze (knedlíky), piersici californiene cu îngheţată, whisky canadian şi Merlot franţuzesc.
DE ACELASI AUTOR Cîrnatul cu varză şi Miss France Salata „japoneză“ Francillon Clafoutis - Jules Claretie Marmeladă de aceroleIată reţeta fripturii de căprioară: încingeţi o jumătate de litru de untdelemn într-un ceaun cu fund gros şi căliţi morcovi, ţelină şi păstîrnac tocate, cîte 150 gr din fiecare, şi o ceapă. Cînd legumele s-au rumenit, adăugaţi 2 kg de oase de porc, o cană de supă şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic. După o oră, scoateţi oasele din ceaun. Luaţi o pulpă de căprioară marinată în baiţ, ungeţi-o cu ulei şi cu muştar şi frigeţi-o iute pe ambele părţi, într-o tigaie încăpătoare. Puneţi-o apoi în ceaun, alături de legumele călite, adăugaţi sare, piper negru măcinat, o căpăţînă de usturoi, rozmarin, iasomie, măghiran şi un pahar de vin roşu. Sotaţi totul pentru încă o oră, întorcînd în răstimpuri pulpa; completaţi, dacă e nevoie, cu zeamă de supă. Cînd e gata, aşezaţi pulpa pe un platou lung, ornat cu sosul de legume strecurat, cu pătrunjel proaspăt şi cu afine. Se mănîncă cu găluşte din miez de pîine.
În urma acestei întîlniri, Trudeau a decis liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii iugoslavi. Whisky-ul canadian, vinul franţuzesc, fructele californiene şi găluştele ceheşti nu sînt decît o ilustrare culinară a politicii liberale marca Trudeau, de susţinere a bilingvismului şi a multiculturalismului canadian.
La începutul lui noiembrie 1971, prim-ministrul Pierre Trudeau îl invită pe Tito cinci zile în Canada. Vizita începe cu un prînz la Ottawa, cu somon afumat, unt şi pîine prăjită, consommé