Deşi 2011 nu a fost un an tocmai bogat din punct de vedere al înnoirii parcurilor auto destinate transportului urban de călători, se pare că în 2012 lucrurile vor sta altfel. Fie că este vorba de fonduri europene, proiecte de mediu la nivel european sau de bugetul local licitaţiile în vederea achiziţionării de mijloace destinate transportului de călători încep să prindă contur, de data aceasta cu mai puţine contestaţii care să amâne sau să blocheze finalizarea achiziţiei.
Vă vorbeam în paginile revistei Transporter de autovehicule electrice sau hibride, destinate transportului de pasageri, pe care aveam speranţa că le vom vedea şi pe străzile din România în câţiva ani. Dar, oraşul Suceava a fost primul care a făcut pasul spre modernizarea transportului urban de călători înaintea altor mari oraşe europene. Municipalitatea suceveană va achiziţiona două autoturisme electrice, în baza unui proiect-pilot ce are în vedere scăderea poluării urbane.
Primarul, Ion Lungu, speră ca Suceava, prin implementarea acestui proiect, să devină primul oraş din ţară cu transport public cu autobuze exclusiv electrice. Lungu a precizat că, pentru început, se vor achiziţiona cele două autoturisme, pentru municipalitate, urmând ca apoi să se extindă pentru transportul public, iar în cele două parcaje subterane din centrul oraşului se vor construi prize pentru încărcare. Potrivit lui Lungu, autoturismele eco ce urmează a fi achiziţionate au o valoare totală de 176.800 de euro, prin finanţare europeană nerambursabilă, iar cofinanţarea locală va fi asigurată prin plata salariilor şoferilor. Primarul a spus că Suceava este singurul oraş din ţară ce face parte din grupul de zece oraşe europene care au lansat proiectul-pilot de introducere a transportului electric urban, atât în ceea ce priveşte autobuzele electrice, cât şi autoturismele electrice.
Suceava a semnat în iunie 201