Dacă durerile de cap ori de sâni, greţa şi sângerările nu dispar de la sine, schimbaţi pilulele! Sursa: SHUTTERSTOCK
Contraceptivele previn cancerul de col uterin, formarea chis turilor ovariene şi apariţia sarcinilor extra- uterine, dar au şi o serie de efecte secundare care apar în primele 1-3 luni de la începerea administrării.
În mod frecvent, femeile care apelează la contraceptive se confruntă, la început, cu stări de ameţeală, dureri de cap şi de sâni.
Medicii spun că aceste neplăceri dispar în timp. La fel este şi în cazul greţurilor,ameliorate dacă pilula se amestecă în mâncare.
Sângerări între menstre
Principalul mod de a evita sângerările este să luaţi pilula în fiecare zi, la aceeaşi oră, sfătuiesc medicii. Alte soluţii ar fi injecţiile cu hormoni sau implantul cu progesteron, cu dezavantajul că pot duce la dispariţia completă a ciclului menstrual.
"Sângerările apar la debutul administrării pilulelor şi durează cam două-trei luni. Dacă nu se opresc după acest interval, trebuie o reevaluare. Totul ţine de dozajul progesteronului şi al estrogenului. Medicul trebuie să prescrie pilule care să corespundă profilului hormonal al pacientei", explică dr. Eugen Tănase, şeful secţiei ginecologie- obstretică CFR2.
Femeile care încep să ia anticoncepţionale trec prin schimbări bruşte de dispoziţie. Acestea sunt mai greu de combătut, şi de cele mai multe ori se recomandă schimbarea metodei de contracepţie cu una care nu are componentă hormonală.
Citiţi şi: Contraceptivul-capsulă s-a lansat și în România! CÂT ȚINE EFECTULReportaj fără anestezie: Avortul, o despărţire în somn de copilul care moare înainte să se nascăALERTĂ. Milioane de pastile contraceptive RETRASE DE PE PIAŢĂ