Evoluţiile din zona euro vor influenţa România şi economia acesteia, a apreciat, marţi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, vorbind despre anticipaţiile economice pentru 2012.
"Începând cu 2010, după o perioadă cu o percepţie economică mai mult decât optimistă, sentimentul economic a început să înregistreze un recul în România şi să devină accentuat pesimist, pe fondul reducerii salariilor în sectorul public cu 25 la sută, iar ceea ce se va întâmpla în economie, în perioa-da următoare va influenţa şi creşterea în România", consideră Croitoru, potrivit Agerpres.
Croitoru a spus că principalele riscuri pentru România în 2012 sunt o creştere redusă, dependenţa de factori externi, inclusiv de injecţiile de capital.
"Creşterea slabă va fi afectată de creşterea foarte scăzută a producţiei industriale pentru export, ca şi de slaba formare a capitalului brut şi a unui consum privat redus", a spus consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.
La nivelul zonei euro, a remarcat, pe de altă parte, Croitoru, liderii europeni consideră că una din cauzele majore ale crizei economice este de natură fiscală şi faptul că liderii politici gândesc diferit, în fiecare ţară, în funcţie de amploarea fenomenului.
"Cauzele crizei la nivel european pot fi politicile fiscale neadecvate, criza balanţei de plăţi, deciziile diferite în funcţie de natura crizei. Liderii europeni se gândesc în special la natura fiscală a crizei", a arătat Lucian Croitoru.
Revenirea economică nu mai poate avea loc pe aceleaşi baze ca înainte de 2008, consideră Croitoru, inclusiv în România.
"Bonanza financiară s-a încheiat în lume, inclusiv în România, şi în 2008 am intrat în recesiune economică. De aceea, pentru noi este necesar să fie înţeleasă importanţa atragerii fondurilor europene şi continuarea privatizărilor", a sub-liniat oficialul BNR. @N_P