Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea a patru sfinți, ierarhi de seamă ai Ardealului, Ilie Iorest, Sava Brancovici, Iosif din Mărturisitorul și Simion Ștefan. Este pentru prima dată când Mitropolitul Simion Ștefan, canonizat la Alba Iulia în toamna trecută, este prăznuit. Acesta a tradus pentru prima dată Noul Testament în limba română. Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolit al Ardealului între anii 1640 și 1643. Datorită faptului că nu se supune poruncii principelui Gheorghe Rakoczi de a răspândi un catehism calvin printre ortodocși, acesta este aruncat în închisoare. Acolo stă nouă luni, după care se retrage la Mănăstirea Putna.
Sârb la origine, Mitropolitul Sava Brancovici a ajuns pe scaunul mitropolitan în 1656, rămânând în această funcție 24 de ani. În 1980, este și el arestat și trimis în temniță de către autorități. Data morții sale nu se cunoaște exact.
Hirotonit în Polonia, de Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de convertire a credincioșilor săi la romano-catolicism, fapt pentru care a fost închis. Perioada în care a stat în închisoare nu este cunoscută, murind în jurul anului 1711. Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul au fost canonizați de către Biserica Ortodoxă Română la data de 21 octombrie 1955.
Mitropolitul Simion Ștefan
Nici despre viața Sfântului Simion Ștefan, istoria nu păstrează prea multe date. Originar din Alba Iulia, acesta urmează o școală mănăstirească din localitate, după care devine ieromonah. În 1643 este ales „arhiepiscop şi mitropolit al scaunului Bălgradului şi a Vadului şi aMaramurăşului şi a toată ţara Ardealului”. Urmaș al lui Ilie Iorest, Simion Ștefan preia de la acesta problema calvinizării credincioșilor.
Calvinizarea era urmărită și impusă și prin regulile trasate noului mitropolit de același Gheorgh