S-a cam intrat în linie dreaptă. De aici încolo nu mai contează decât experienţa şi - n-o să credeţi! - inteligenţa practică. S-au făcut sondaje peste sondaje, estimări peste estimări, jocuri peste jocuri. N-am aflat prea multe din acestea, dar ceva se vede: listele electorale s-au întocmit, iar "bătălia" finală se va da mai întâi în secţii, apoi în Biroul Electoral, sfârşind, dacă e cazul, în Judecătorie.
Avem trei tabere. Una a USL-ului, care, în pofida scandalurilor cu repetiţie, va rămâne întreg până se fac cărţile "sus". În cazul Brăilei, PNL şi PC stau lipite deocamdată. PNL pare a dicta tonul, aruncând în luptă tineri interpreţi care au trecut la PRM. Desantul a fost sesizat de Vadim Tudor care, nervos, a anunţat în "Tricolorul" că-i dă afară pe soţii Moisescu. În acest timp, PSD-ul zâmbeşte suav. Serenitatea absolută a acestui partid reprezintă urmarea unei realităţi evidente: au totul în mână. Cealaltă tabără, dincolo de hotărârea de a se constitui într-o alternativă reală la USL, n-a reuşit până acum decât să dea senzaţia unui haos ce te provoacă să te întrebi: cine are de câştigat până la urmă? Întrebarea e ascuţită, dar răspunsul se va da pe 10 iunie, la câteva ore după închiderea urnelor. Cât despre a treia tabără, doar atât: sunt oameni din toate partidele şi din afara lor care, la încheierea socotelilor, vor fi exact acolo unde şi-au propus de la început.
Există şi nişte calcule care pot fi făcute de oricine are o sumară intuiţie, după cum pot fi anticipate şi posibilităţile de fraudare de către oricine va putea fi puţin atent la aspectele tehnice privind organizarea alegerilor. Şi există, desigur, pentru orice politician veritabil, un capitol care cuprinde toată metodologia luptei subterane.
Nu întâmplător am adus în discuţie toate aceste elemente ce fac parte din lupta electorală. Nu se poate face abstracţie de ele. D