Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat astăzi în dezbaterile din Comisia pentru muncă şi afaceri sociale că perioadele de tranziţie pentru muncitorii acestor ţări se încheie anul viitor după care nu mai pot fi prelungite în niciun fel, dar că cele nouă state care nu primesc români şi bulgari au termen ca până în luna mai să prezinte analize detaliate Executivului UE.
Potrivit analizelor CE, publicate în 2008 şi 2011, plecarea muncitorilor celor două ţări în străinătate a avut efecte positive în ţările de destinaţie şi consecinţe limitate asupra angajaţilor şi locurilor de muncă ale cetăţenilor statelor respective.
Comisia a analizat însă motivele invocate de cele nouă state membre care, în decembrie anul trecut, au spus că vor să mai prelungească restricţiile pentru români şi bulgari.
"Principalele argumente prezentate de state se referau la situatia economică actuală şi la perspectivele defavorabile, în special în privinţa creşterii economice şi a şomajului", a spus reprezentantul CE. Printre alte motive, decizia Spaniei de a reintroduce restricţii pentru români şi bulgari, a cântărit foarte mult. Statele membre au invocate riscul devierii fluxurilor de muncitori, referindu-se în special la Spania.
În acelaşi timp două state au renunţat la restricţii de anul acesta, Italia şi Cehia, în timp ce Germania şi Luxemburg au fost de acord să uşureze acest proces.
Argumentele prezentate de cele nouă state UE care au decis menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii în cazul cetăţenilor români şi bulgari sunt "neconvingătoare", a declarat comisarul UE pentru Muncă şi Afaceri Sociale, László Andor, în mai multe ocazii, referindu-se la păstrarea unor pieţe închise pentru cetăţeni europeni de anumite ţări UE.
Andor a mai spus, inclusiv săptămâna trecută în plen, la Strasbourg, că va cere celor nouă state să furnizeze argumente mai convingă