Statisticile de pana acum au aratat ca exista o diferenta semnificativa intre speranta de viata la femei si cea din cazul barbatilor. Vestea buna pentru cei din urma este ca aceasta diferenta incepe sa se estompeze, speranta de viata a barbatilor crescand considerabil.
Pana in 2030, spre exemplu, se asteapta ca britanicii de sex masculin sa traiasca la fel de mult ca femeile din regat, informeaza BBC. Iar tendinta nu se intalneste doar in acaesta tara, ci si in cazul celor similare ca nivel de dezvoltare.
Profesorul Les Mayhew, de la Scoala de Business Cass, este de parere ca in regat, de exemplu, in 2030, ambele sexe vor avea o speranta de viata de 87 de ani.
Fumatul a inceput sa fie la moda din anii '20, la un moment dat ajungandu-se ca 80% dintre barbati sa aiba acest viciu. Insa, in timp ce barbatii au inceput sa duca o viata mai sanatoasa, femeile au prins viciile din urma, asa explicandu-se acest fenomen.
Daca multe tari urmeaza acelasi tipar, unde fumatul nu mai e doar un viciu al barbatilor, el avand deja ceva "vechime" si in cazul femeilor, in tari unde speranta de viata este mai mica, cum e cazul tarilor din Africa sub-sahariana, diferenta dintre speranta de viata a celor doua sexe e foarte mica. Asta se intampla din cauza bolilor infectioase, care nu aleg sexul victimei.
Insa in tarile unde majoritatea bolilor infectioase au fost invinse, cum se intampla in cele din estul Europei, diferenta intre speranta de viata a barbatilor si femeilor inca este mare, cauza reprezentand-o factorii ce tin de stilul de viata.
La un moment dat, in anii '90, acesta era de 13 ani in Rusia, o diferenta masiva, dupa cum o descriu specialistii.
Statisticile de pana acum au aratat ca exista o diferenta semnificativa intre speranta de viata la femei si cea din cazul barbatilor. Vestea buna p