Criza sectorului bancar din Grecia a lovit în întreprinderile mici şi mijlocii, făcând ca 1.000 de IMM-uri greceşti să intre în faliment în fiecare săptămână, conform unei estimări a Comisiei Europene (CE).
„Şase din zece întreprinderi mici şi mijlocii au înregistrat o scădere a veniturilor în 2011, iar 150.000 de locuri de muncă au fost pierdute”, se arată într-un comunicat al CE, emis cu ocazia vizitei la Atena a comisarului european pentru Industrie, Antonio Tajani.
Astfel, se pare că, în ciuda restructurării datoriei publice a Greciei şi a acordării unui nou împrumut de urgenţă de 130 de miliarde de euro de către FMI şi Banca Centrală Europeană, economia elenă este în continuare în pericol.
În plus, există chiar zvonuri că unele grupuri bancare elene, prezente şi în România, ar putea fi naţionalizate.
Cele mai mari patru bănci greceşti ar putea fi naţionalizate
Vinerea trecută, instituţiile bancare din Grecia şi-au prezentat rezultatele financiare pentru 2011, incluzând pierderi masive din cauza restructurării datoriei publice a statului. De altfel, capitalul de rang I al tuturor băncilor elene a scăzut de la 23,8 miliarde de euro la numai 1,8 miliarde, conform estimărilor FMI.
Acest lucru se întâmplă chiar dacă obligaţiunile guvernamentale ale băncilor elene au scăzut de la 100 la 45 de miliarde de euro, în urma procesului de restructurare prin conversie de obligaţiuni (adică titlurile existente au fost înlocuite cu unele noi, cu scadenţe mai mari şi dobânzi mai mici).
Economiştii avertizează, însă, că multe instituţii de creditare nu vor supravieţui pierderilor, motiv pentru care se ia în calcul naţionalizarea principalelor patru grupuri bancare elene: National Bank of Greece, Alphabank, Eurobank EFG şi Piraeus Bank (în ordinea inversă a activelor deţinute). Acestea au nevoie de fonduri, însă nu se pot împrumuta d