Olanda nu va aproba probabil aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen înaintea alegerilor anticipate care vor fi organizate în această toamnă, după demisia de luni a Guvernului condus de premierul Mark Rutte, a apreciat un expert olandez, citat de site-ul bulgar de ştiri novinite.com.
Partidele a căror poziţie este cheie pentru schimbarea atitudinii Olandei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen au opinii solide pe această temă, în opinia lui Adriaan Schout, director adjunct al Institutului Olandez pentru Relaţii Internaţionale.
O evoluţie pozitivă a demersurilor celor două state membre ale Uniunii Europene de aderare la Schengen este improbabilă în cazul formării unui Cabinet interimar în Olanda, a declarat Schout pentru agenţia bulgară de presă Bulgarian Telegraph Agency, preluată de Novinite.
Expertul consideră că Parlamentul olandez ar putea aproba aderarea României şi Bulgariei la Schengen dacă vede un raport pozitiv în iulie referitor la cele două ţări, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Premierul olandez Mark Rutte a demisionat luni după eşecul negocierilor cu Partidul Libertăţii (PVV) al extremistului Geert Wilders pe tema unor reduceri suplimentare ale cheltuielilor, în valoare de miliarde de euro. Partidul lui Wilders, eurosceptic şi islamofob, susţinea Guvernul în Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, dintre cele 150 câte numără Camera inferioară, până la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.
Unii politicieni bulgari şi români au acuzat că eşecul aderării ţărilor lor la spaţiul Schengen se datorează dependenţei Guvernului olandez de PVV. Olanda este în prezent singurul stat membru UE care se mai opune integrării celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie.
Olanda nu va aproba probabil aderarea României şi Bulgariei la spaţiul S