România a lansat astăzi, în Consiliul pentru Afaceri Generale în care statele membre discută regulile şi sumele din viitorul buget al UE (2014-2020), grupul "prietenii politicii de coeziune" la care alte 12 ţări UE au subscris şi care susţine sume cel puţin la fel de mari destinate politicii de coeziune şi agriculturii.
Care este acum ecuaţia negocierilor pentru viitorul buget al UE? Comisia Europeană a venit în iunie anul trecut cu o propunere de buget pentru viitorii 7 ani şi cere o creştere a acestuia. Statele membre bogate - care dau la UE sume mai mari decât cele pe care le primesc - se opun şi susţin că, pe timp de criză, când toate guvernele Europei fac reduceri, şi bugetul UE trebuie să urmeze aceeaşi tendinţă. Însă sumele cele mai mari ale bugetului UE merg pe agricultură şi fondurile structurale.
Astfel, în timp ce ţările bogate vor să taie bugetul propus de CE, România şi aliaţii - statele membre UE beneficiare ale politicii de coeziune - susţin propunerea Executivului UE. Astăzi, cea de-a doua categorie de state: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Grecia, Portugalia, Croaţia - a venit cu un punct de vedere comun.
În condiţiile economice actuale ar trebui să ne concentrăm pe acele instrumente care promovează creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile, iar politica de coeziune are un rol-cheie. UE are nevoie de o politică de coeziune puternică şi pentru a finaliza proiectul pieţei interne", susţin reprezentanţii celor 13 state membre. Iniţiativa acestei poziţii comune a aparţinut ministrului român al afacerilor Europene, Leonard Orban.
UPDATE ora 17:00 (la încheierea dezbaterilor din Consiliul pentru Afaceri Generale): "Este o realizare importantă. Pentru prima dată 11 state membre plus România plus Croaţia au putut pune pe masa Consiliului o