Comisia Europeană riscă să fie acuzată de dublu standard miercuri, atunci când va propune o majorare de 6,8% a bugetului Uniunii Europene pentru anul următor, pe fondul cererilor vizând întărirea disciplinei fiscale.
Potrivit unui document intern consultat de Reuters, executivul comunitar va propune o majorare de 6,8%, până la 138 miliarde de euro, a bugetului UE pentru 2013.
Bruxellesul susţine că majorarea bugetară este necesară pentru acoperirea angajamentelor anterioare de plată ale UE, însă o astfel de majorare riscă să fie văzută în mod negativ de guvernele statelor membre care în ultimii doi ani au fost obligate să-şi reducă cheltuielile. Din cauza îngrijorărilor cu privire la modul cum va fi percepută cererea Comisiei în capitalele statelor membre, Reuters susţine că cifra finală va fi discutată miercuri de cei 27 de comisari europeni înainte de anunţul oficial.
"O parte din cabinete sunt îngrijorate că propunerea vizând majorarea cu 6,8% riscă să fie interpretată în mod greşit', arată minute dintr-o şedinţă a oficialilor Comisiei Europene care a avut loc în data de 23 aprilie. 'În consecinţă, colegiul comisarilor ar trebui să aibă o discuţie politică concentrată pe modalitatea cum ar trebui prezentată această propunere bugetară", se mai arată în documentul consultat de Reuters.
Odată finalizate, propunerile Comisiei vizând bugetul comunitar trebuie discutate cu guvernele statelor membre şi Parlamentul European. Deşi de obicei Parlamentul European sprijină planurile bugetare ale Comisiei, este posibil să apară o opoziţie puternică din partea guvernelor statelor care sunt contributori la bugetul UE. Cu ocazia negocierilor care au avut loc anul trecut pentru bugetul pe 2012, guvernele statelor membre au respins propunerile Comisiei vizând o majorare de 5% a cheltuielilor UE, acceptând în schimb o majorare de 2%