Carne, brânzeturi grase, ouă, toate din belșug – așa arată meniul tău obișnuit? Vezi că s-ar putea să plătești scump și la capitolul buget de familie, și la capitolul sănătate. Uite câteva sfaturi mai mult decât utile, care te ajută să-ți echilibrezi alimentația (și, automat, și bugetul). Carne, brânzeturi grase, ouă, toate din belșug – așa arată meniul tău obișnuit? Vezi că s-ar putea să plătești scump și la capitolul buget de familie, și la capitolul sănătate. Uite câteva sfaturi mai mult decât utile, care te ajută să-ți echilibrezi alimentația (și, automat, și bugetul).
Unul din patru români este obez – spun statisticile medicale. Cauza? Nu știm să mâncăm sănătos. Carnea, lactatele grase și ouăle ne fac cele dintâi cu ochiul, când mergem la cumpărături. Așa ajungem, cu timpul, să suferim de hipertensiune, diabet, boli coronariene, cancer...
Alimentele cu cea mai mare pondere trebuie să fie cerealele (orez, fulgi de ovăz, secară, grâu, paste făinoase integrale), legumele, fructele și verdețurile. Sunt cele mai sănătoase și cele mai economice: cerealele sunt ieftine, spornice la gătit și sățioase. Iar legumele, fructele și verdețurile se găsesc, primăvara, la cel mai bun preț.
• Câte porții pe zi? 9-11 felii de pâine. 3-4 porții de cereale (o porție = ½ ceașcă de orez fiert sau de paste, ½ ceașcă de fulgi de ovăz). 3-5 porții de legume și verdețuri (o porție = 200 g de legume, o salată verde potrivită, o legătură de leurdă sau untișor, o linguriță de pătrunjel, mărar etc.). 3-5 porții de fructe (o porție = un fruct proaspăt, ½ ceașcă de fructe conservate, ½ ceașcă de suc de fructe).
Proteinele animale (din carne, ouă și lactate) ajută organismul să se apere de boli, regenerează pielea, părul și unghiile, susțin procesul de creștere (la copii). Dar consumă-le cu măsură: în fiecare zi să ai la masă o singură categorie din acest