Laptele de consum comercializat pe piaţa românească este obţinut doar din lapte proaspăt provenit de la fermele comerciale sau din gospodăriile populaţiei, a declarat, ieri preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş Cheţan, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "Laptele de consum este obţinut din lapte proaspăt provenit de la fermele comerciale, din gospodăriile populaţiei sau din comerţul intracomunitar. Chiar dacă ar fi obţinut din lapte praf, nu ar fi nicio problemă deoarece laptele praf este fabricat tot din lapte natural sută la sută. Procesatorii preferă însă alte metode mai puţin costisitoare, dar tot din lapte natural".
Acesta a adăugat că legislaţia permite ca în perioada de iarnă, când lactaţia vacilor este în scădere, să se folosească lapte praf în obţinerea produselor lactate, dar într-o proporţie de până la 30%. Domnia sa a adăugat: "În perioada de iarnă spre primăvară, când lactaţia vacilor este în scădere din cauza fătărilor şi alăptării viţeilor, se poate face în industria procesării o reconversie din lapte praf, dar şi acesta este o formă a laptelui natural. Procesul este unul cos-tisitor, pentru că îl transformi odată în lapte praf şi pe urmă faci din nou o reconversie, dar şi dacă s-ar întâmpla aşa, acest lucru nu este dăunător. Cred însă că este mai bine să cumperi o cisternă de lapte dintr-o fermă din afara Româ-niei. Consider că laptele praf se pretează mai mult în alte ramuri alimentare, precum patiserie sau dulciuri".
Roatiş s-a arătat surprins de declaraţiile recente al ministrului Agriculturii, potrivit cărora o cantitate mare din laptele vândut în magazine nu este natural, ci este produs din lapte praf, considerând că oficialul MADR nu deţine consilieri de cea mai bună calitate. "Mă intrigă aceste declaraţii, probabil pentru că există o consiliere care nu este de c