Proiectul gazoductului Nabucco este în continuare viabil, iar compania Transgaz este în continuare parte a acestui proiect, a declarat, miercuri, pentru Reuters, directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu.
Zilele trecute, compania ungară MOL (unul din cei şase membri ai consorţiului Nabucco Gas Pipeline International), a ridicat o serie de îndoieli faţă de sustenabilitatea proiectului Nabucco, destinat să transporte gaze naturale din regiunea Mării Caspice în Europa.
'Sunt multe speculaţii nefondate faţă de acest proiect. Proiectul nu a murit şi noi suntem încă implicaţi în acest proiect', a declarat Ioan Rusu.
Separat, ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a declarat că participarea Turciei la proiectul Nabucco este importantă şi necesară. 'Turcia va continua să sprijine proiectul Nabucco în orice formă a implementării sale', a declarat miercuri Taner Yildiz pentru cotidianul Sabah.
De asemenea, un purtător de cuvânt de la Bayerngas a anunţat că grupul german intenţionează în continuare să se alăture consorţiului Nabucco. Potrivit purtătorului de cuvânt, Bayerngas şi-a propus să ia o decizie în cursul acestui an, iar o precondiţie este ca proiectul să fie viabil din punct de vedere economic.
Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.
Secţiunea din România a gazoductului Nabucco ar putea costa între 1,2 şi 1,5 miliarde euro, a declarat, în luna noi