Pentru ca un pacient român să beneficieze de un tratament compensat de ultimă generaţie trebuie să aştepte 5 ani. Acestea sunt datele ultimului raport dat publicităţii de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Raportul mai arată că, în România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere. În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români care beneficiază de tratament compensat.
Europenii aşteaptă cel mult un an pentru a beneficia de tratamentele nou lansate în regim compensat
Datele ultimului raport Patient W. A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că pacienţii români trebuie să aştepte 5 ani până când vor beneficia de tratamente compensate noi, în timp ce bolnavii din Marea Britanie şi Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.
Raportul mai arată că în Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.
"Afecţiunile nou apărute sunt tratate cu medicamente vechi"
În prezent, peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, antibiotice şi antivi