Mult asteptata primavara a venit un pic mai devreme decat preconizam. Din nefericire, primele zile insorite pot veni la pachet si cu o stare de slabiciune, anxietate si oboseala. Explicatia: primavara, organismul nostru devine mai vulnerabil din pricina schimbarilor din mediul inconjurator. Cresterea intensitatii luminii expune organismul la un stres suplimentar. Creierul secreta mai multa serotonina, hormon influentat de lumina. Sedentarismul din lunile reci si alimentatia saraca in vitamine si minerale sunt alti factori implicati. Pe acest fond de sensibilitate, pot interveni cateva probleme minore de sanatate. Prin urmare, in aceasta perioada delicata a anului ar trebui sa acordam mai multa atentie nevoilor organismului si sa-l ajutam.
Bolile de sezon
Chiar daca afara este cald si frumos, nu te grabi sa renunti atat de repede la hainele groase. In aceasta perioada a anului au loc schimbari bruste de temperatura. Deoarece organismul este destul de slabit dupa iarna, sistemul imunitar nu este suficient de pregatit pentru a se adapta vremii capricioase. Asa se explica faptul ca primavara riscam sa avem probleme la nivelul cailor respiratorii. Alergiile, rinitele alergice sau astmul bronsic, cauzat de polen, umplu salile cabinetelor medicale. Intrucat in aceasta perioada intervin schimbari si in dieta, iar nivelul stresului creste, ne putem confrunta si cu aparitia sau acutizarea afectiunilor aparatului digestiv (gastritele, ulcerele gastroduodenale etc.). In topul afectiunilor de primavara conduce detasat astenia.
Ce inseamna astenia
Astenia sau, in limbajul popular, "oboseala de primavara" se manifesta printr-o stare de slabiciune resimtita la nivelul intregului organism. Daca ai probleme cu trezitul de dimineata, corpul pare greoi, iar la serviciu nu mai dai randament, esti victima asteniei. Pe langa aceste neplaceri, doctorii mai pun pe sea