"Terenurile Sălajului, mare parte din ele lăsate necultivate, s-ar preta foarte bine la cultura salciei energetice, plantă din care am obţine apoi biomasa pe care am putea-o folosi la producerea de energie termică în cadrul Uzinei Electrice".
Declaraţia aparţine primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, şi a fost făcută în cadrul unor discuţii purtate cu ziariştii pe tema viitorului Uzinei Electrice (CET-ul oraşului). Primarul s-a declarat un susţinător al folosirii biomasei care materie primă pentru producerea de energie termică la Uzina Electrică, complementar cu gazul folosit în prezent. "Ne-am dori şi alt tip de combustibil decât gazul pentru a avea măcar o relativă independenţă energetică", a precizat primarul.
El susţine că varianta cultivării salciei energetice, o specie de salcie adusă din Suedia, nu numai că ar asigura materia primă pentru Uzina Electrică, dar ar putea fi o bună sursă de câştig pentru agricultori. "Sunt atâtea terenuri lăsate necultivate care s-ar preta la această cultură! Ar putea fi un dublu câştig, o dublă afacere, pe de-o parte pentru uzină, iar pe de altă parte pentru agricultori", crede el.
De altfel, se pare că potenţialul Sălajului pentru cultura salciei energetice a fost dibuit şi de străini. "Un investitor arab şi-a exprimat în urmă cu câteva luni intenţia de a înfiinţa o cultură de salcie la noi în judeţ. A renunţat, însă, pentru că nu am reuşit să îi oferim o suprafaţă compactă de 500 de hectare, aşa cum dorea el", ne-a declarat Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Agricole. El ne-a confirmat că terenurile din judeţ s-ar preta la o astfel de cultură, cea mai mare problemă fiind, însă, fărâmiţarea lor.
Profit rapid şi garantat pentru agricultori
Potrivit portalului recolta.eu, salcia energetică provine din Suedia şi îi priesc zonele reci, cu sol umed. Creşte uimitor de repede, trei centimetr