Sub sloganul “Să prevenim, să protejăm, să imunizăm”, în perioada 21-27 aprilie, în “Săptămâna europeană a vaccinării”, la nivel european se promovează vaccinurile prin campanii de informare şi combatere a percepţiilor greşite ale populaţiei şi personalului medical, care au ca urmări o acoperire vaccinală deficitară şi (re)apariţia unor boli infecţioase. Obiectivul urmărit de medici în “săptămâna vaccinării” este creşterea nivelului educaţional şi de încredere al populaţiei privind siguranţa vaccinurilor.
În ultima perioadă, după câteva episoade de vaccinare care au iscat discuţii şi îngrijorare în rândul populaţiei (vaccinul împotriva cancerului de col uterin sau vaccinul antigripal, retras ulterior), în România s-a instalat o atitudine sceptică a populaţiei cu privire la vaccinuri şi refuzul acestora. Totodată, o urmare a respingerii vaccinurilor de orice fel au favorizat o serie de epidemii de boli infecţioase (rubeolă, rujeolă, oreion etc).
Medicii Olimpia Candrea şi Elena Sava, epidemiolog, respectiv coordonator al programului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile au vorbit miercuri, în conferinţă de presă, despre importanţa vaccinării populaţiei atât pentru prevenirea bolilor infecţioase, cât şi pentru prevenirea unor complicaţii periculoase ale acelor boli (rujeola poate genera complicaţii chiar şi după 8 ani, pacientul se poate îmbolnăvi de o formă letală de encefalită; rubeola, de asemenea, poate aduce forme de encefalită, cu pareze).
“Vaccinarea reprezintă un puternic instrument de prevenire a unor boli grave. După decenii de