Din criza economică în care se află Europa nu se poate ieşi doar cu soluţiile Germaniei, bazate pe austeritate. Iată o idee formulată de financiarul american George Soros, extrem de ascultat în mediile economice.
George Soros, astăzi în vîrstă de 81 de ani, s-a aflat în Franţa cu prilejul unei apariţii editoriale. “Haosul financiar mondial” se intitulează noua sa culegere de articole apărută la editura Presse de la Cité, un titlu simbolic pentru ceea ce crede miliardarul despre ceea ce se întîmplă în prezent pe planetă la nivel economic.
Deşi George Soros şi-a construit averea pe terenul speculaţiei financiare, acum, ajuns la vîrsta senectuţii, are cuvinte critice în legătură cu delirul în care a intrat domeniul bursier. Iar unele produse financiare le consideră cu totul absurde.
Într-un interviu acordat revistei L’Express financiarul american de origine maghiară denunţă faptul că pieţele financiare pot fi supuse multor manipulări. Iar despre aşa-numitele “credit default swaps” spune următoarele: “este ca şi cum cineva ar putea cumpăra asigurarea pe viaţă a unei alte persoane pentru a avea apoi dreptul de a ucide respectiva persoană şi de a încasa prima de asigurare”.
El mai consideră că actuala criză din Europa este mai degrabă una bancară decît bugetară, şi afirmă că Bundesbank-ul este de o rigiditate care aminteşte mai degrabă de instituţiile religioase. “
In contextul crizei din zona euro a fost nevoie de ceva timp pentru ca lumea să înţeleagă că soluţia impusă de Germania nu este bună” mai declară Soros.
El sugerează Bruxelles-ului să adopte de urgenţă o veritabilă politică de creştere economică. Pe acest teren lansează şi o idee. Nu e bine să recurgem doar la sancţiuni, spune el, să pedepsim doar ţările care se comportă rău din punct de vedere bugetar.
Trebuie recompensate în acelaşi timp ţările care se comportă