Industria a deţinut ponderea cea mai mare, iar mijloacele de transport au fost „motorul“ exporturilor. Cele mai multe produse au fost exportate în Italia, Marea Britanie, Germania. În schimb, au luat avans şi importurile, deficitul comercial adâncindu-se anul trecut.
Doljul a exportat anul trecut mărfuri de 373 de milioane de euro, în creştere cu 17,6% faţă de anul 2010, iar acest volum al exporturilor situează judeţul nostru pe locul 27 pe ţară, informează Direcţia Regională de Statistică Dolj. „Produsele industriale au reprezentat 94,0% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de numai 6,0%. În structura pe mărfuri a exporturilor, cinci secţiuni deţin 84,0% din total. Pe locul I, ca pondere în total exporturi, se situează exporturile de «Mijloace de transport» - cu 27,2%, înregistrând o creştere de 0,2% faţă de anul 2010“, a precizat Mariana Tănase, director al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Exporturile de la această categorie se datorează producţiei de la Ford. Pe parcursul anului trecut, pe locul al doilea în total exporturi s-au situat livrările peste graniţă a materialelor textile şi a articolelor de îmbrăcăminte, care au deţinut 24% din totalul exporturilor. Pe locul al treilea s-au situat produse din secţiunea „Maşini, aparate şi echipamente electrice“, care au deţinut 23% din total. Piaţa principală de desfacere a companiilor doljene către export a fost, în special, către Italia (32,3%), Marea Britanie (17,2%), Germania (9,3%), Spania (4,6%) şi Bulgaria (4,5%).
S-au dublat importurile
Importurile de bunuri realizate în anul 2011 în Dolj au fost de 663 de milioane de euro, cu 221 de milioane de euro mai mult decât în anul 2010, ceea ce înseamnă o creştere cu 50% a importurilor de mărfuri în judeţ, potrivit datelor de la Statistică. Dublarea importurilor nu arată, neapărat,