Guvernul Ungureanu dă piept vineri cu prima moţiune de cenzură a opoziţiei. O moţiune care amestecă de-a valma privatizările, şpaga politică şi univesitatea maghiară. În aceeaşi vreme, economia lâncezeşte, speranţe de mai bine nu mai sunt de nici doi bani, fondurile UE sunt blocate. ZF arată cinci din temele majore care ar fi trebuit să fie atacate abrupt într-o moţiune. Ea ar fi trebuit să se numească "doar 6,5% fonduri luate de la UE şi doar 31,4% ponderea veniturilor în PIB în 2011". Dar se cheamă, cu trimitere directă la alegerile ce se apropie: "Opriţi Guvernul şantajabil".
Spaţiul public este acaparat, în ultimele câteva zile, de zgomotul pe care opoziţia îl face pentru a strânge voturile necesare demiterii guvernului. Le strânge din zona arcului guvernamental, iar fiecare fugar din tabăra puterii este prezentat de liderii USL (Uniunea Social-Liberală care, foarte probabil, va ieşi pe primul loc în alegerile legislative viitoare) ba în conferinţe de presă, ba cel în cauză dă declaraţii care inundă ecranele televizoarelor şi fac prima pagină a ziarelor. Mai e nevoie ca guvernul să cadă de zece voturi, mai e nevoie de nouă voturi…, mai era nevoie de vreo şase aseară. Pentru politicieni, lumea s-a oprit în loc. Parcă toate problemele grave ar fi dispărut.
De fapt, moţiunea ar fi trebuit să se numească 6,2% fonduri UE, stadiu dezastruos al absorbţiei fondurilor europene la cinci anu de la integrare, şi 31,4% ponderea veniturilor în PIB, surpriza neplăcută a lui 2011 când, în ciuda unei creşteri economice de 2,5% procentul colectării veniturilor la buget a fost la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani.
Luni Eurostat a făcut publice datele despre deficitul public şi datoria statelor din UE în 2011. Ele reconfirmă că, în ciuda măsurilor de austeritate, datoriile suverane în UE, care provoacă atâta durere, cresc. Odat