Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienţii pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.
Firma Fidelio a obţinut deja avizele pentru punerea pe piaţă a iodului radioactiv, atât de la Agenţia Naţională a Medicamentului, cât şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul "C.I. Parhon".
El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituţii s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.
Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.
"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", declara pentru MEDIAFAX managerul Institutului "C. I. Parhon", Diana Păun.
Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi, arătând că la institut sunt liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.
Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat