„Cum ar fi dacă la toate întrebările pe care vi le adresez acum răspundeți cu DA?“ Așa își poate începe un facilitator workshopul de improvizație. Ce urmează?
"Eu sunt publicul și vă dau o temă, cuprinsă într-un singur cuvânt - stilou - , iar voi, actorii amatori, construiți povestea". Este una dintre cele mai interesante părți ale unui workshop de improvizație, când cei aflați pe scenă își imaginează repede situații pe care să le transpună în cuvinte care să lege o poveste. Și atunci, să improvizezi în timpul liber într-un grup de amatori, pe o scenă închipuită, se transformă într-un soi de joc.
Este o tehnică nouă de dezvoltare personală, pe care o folosesc de puțin timp organizațiile, ca „bonus“ pentru propriii angajați. Și nu numai: workshopurile sunt deschise tuturor celor care vor să improvizeze interacționând cu persoane noi. Contra cost, bineînțeles.
„Eram un grup de 15 colegi, iar cu mulți dintre ei nu schimbasem mai mult de un salut. Practic, ne-am lăsat costumele acasă și am intrat într-o lume nouă, puși la încercare, improvizând situații și scornind povești pe loc“, își amintește Camelia M., consultant la o multinațională, de prima experiență pe care a avut-o, în toamna anului trecut. Experiența a continuat-o anul acesta, când și-a cumpărat singură un modul la avansați, pentru care a plătit 150 lei, echivalentul a opt ore de improvizație (patru ședințe), avându-l ca facilitator pe Bogdan Grigore.
Acesta din urmă a înființat acum patru ani Improvizație.ro, împreună cu Corina Anghel, un proiect care a devenit, între timp, un business. „Improvizația este arta de face legături între tot felul de aspecte. Devii mai pragmatic, mai curajos, pentru că ieși din spațiul tău de confort, și în același timp mai flexibil la schimbare, pentru că intri în tot felul de roluri“, încearcă Grigore să ofere o scurtă definiție a improvizației. Ace